Ik zoek een laadoplossing

De kosten van het laden

De kosten per km van een elektrische auto zijn aanzienlijk lager dan de brandstofkosten per km voor een benzine- of dieselauto. De prijs per kWh voor het laden van je auto kan echter behoorlijk variëren en natuurlijk wil je die kosten zo laag mogelijk houden.

Image
Thuis laden

De prijs die je betaalt voor het opladen van je auto thuis is de standaardprijs voor elektriciteit van je energieleverancier. We gaan uit van gemiddeld € 0,23 per kWh (prijsniveau januari 2019). Heb je een meter met dubbeltarief dan kun je profiteren van laden tegen het lagere daltarief. Bij sommige elektrische auto’s kun je zelf de gewenste tijden voor het laden instellen.

Zonnepanelen zijn een ideale combinatie met een elektrische auto en thuisladen. Over het algemeen is een installatie met zonnepanelen na 7-8 jaar terugverdiend. Daarna is de opgewekte stroom dus min of meer gratis voor jou!

 
Onderweg laden

Helaas is er in ons land geen standaard tarief voor onderweg laden bij (semi)publieke laadpalen. Er zijn een aantal aanbieders van laadpalen en die bepalen allemaal hun eigen tarieven en voorwaarden. Die prijzen kunnen zelfs per gemeente verschillend zijn, ook al gaat het om dezelfde aanbieder van stroom. Dit komt, omdat sommige gemeenten subsidie op de stroomprijs geven.

Behalve de prijs per kWh geldt er in sommige gevallen een starttarief of een aanvullend tarief per minuut of per uur. In parkeergarages wordt in sommige gevallen de elektriciteit niet apart berekend, maar via een opslag op het parkeertarief. Sommige aanbieders bieden je een abonnement met een vaste prijs per maand en een lager laadtarief. Buiten de kosten voor het gebruik van een publieke laadpaal, worden er in de meeste gevallen transactiekosten per laadsessie berekend voor het gebruik van je laadpas. Voor een laadpas van Total zijn die transactiekosten € 0,35 per laadsessie. Kies je echter voor Total Vroaming, dan worden er geen start- of transactiekosten berekend.

(semi)publieke laadpalen

De kosten voor het laden worden meestal niet aangegeven bij een publieke laadpaal. Met sommige apps zoals oplaadpunten.nl zijn die kosten wel te zien, maar ook dan niet altijd en je hebt geen garantie dat die informatie helemaal up-to-date is.

Uiteindelijk zie je pas achteraf op je factuur wat het laden onderweg precies gekost heeft. Dat is natuurlijk niet handig. De prijzen onderweg kunnen variëren van € 0,29 tot € 0,44 of meer per kWh, plus de eventuele start- en transactiekosten. Een algemene regel is lastig te geven maar ga er vanuit dat laden bij een publieke laadpaal minimaal € 0,35 per kWh kost. Dat is dus minimaal 45% duurder dan thuis je auto laden.

Snelladen

Er zijn in ons land al meer dan 1.000 zogenaamde snellaadstations. Nissan geeft bijvoorbeeld aan dat je op die manier de batterij van een Nissan Leaf in 40 tot 60 minuten 80% kunt laden. Dat is handig wanneer je een langere reis maakt. Helaas hangt er wel een stevig prijskaartje aan, in sommige gevallen tot € 0,69 per kWh.

 
Overal hetzelfde tarief

Overal in Nederland hetzelfde tarief betalen als thuis en zonder start- of transactiekosten. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het kan! Kies je voor Total Vroaming dan betaal je altijd en overal in Nederland - ook bij de snellaadstations - hetzelfde laadtarief als thuis. Geen onzekerheid meer over de kosten die op je factuur verschijnen en er worden ook geen transactiekosten voor het gebruik van je laadpas berekend.

Meer weten?

Ontdek Total Vroaming Compleet arrow_forward

Thuis en onderweg je auto opladen voor één laag laadtarief met groene stroom en gas voor thuis en een eigen laadpunt en de gratis Vroaming laadpas.

Ontdek Total Vroaming Energie & Onderweg arrow_forward

Onderweg je auto opladen voor één laag laadtarief met de gratis Vroaming laadpas en groene stroom en gas voor thuis.

Alles over elektrisch rijden
Blijf up to date rondom elektrisch rijden. Meld je nu aan voor onze digitale nieuwsbrief.
Vul s.v.p. je e-mail adres in
Total Vroaming
Elektrisch rijden
Contact

Advies nodig
Total & Partners
Informatie