Is elektrisch rijden iets voor mij?

Als ZZP'er je elektrische auto zakelijk of privé aanschaffen?

Ben je zzp’er? Zakelijk elektrisch rijden is nóg goedkoper

Als (startende) ondernemer of zzp’er zul je wellicht aanvankelijk gebruik maken van je privé auto voor zakelijke ritten. Door het bijhouden van een kilometerregistratie kun je die ritten belastingvrij declareren bij je eigen onderneming tegen € 0,19 per km. Maar als het aantal zakelijke kilometers toeneemt, komt er een moment dat je de afweging moet maken wat aantrekkelijker is: schaf je een nieuwe of gebruikte elektrische auto zakelijk of privé aan?

Image

Betaalbaar elektrisch rijden voor zzp’ers

De keuze voor elektrisch rijden is meestal aantrekkelijk, want ondanks de veranderingen in de bijtellingsregeling in de komende jaren(*), kent een elektrische auto nog andere fiscale voordelen voor jou als ondernemer of zzp’er.

Welke keuze voor jou het beste is, hangt af van een groot aantal factoren. Belangrijk bij die afweging is o.a. hoe hoog de afschrijvingskosten zijn (bijvoorbeeld omdat er een occasion of nieuwe auto werd aangeschaft) en/of de verhouding van de privé en zakelijke kilometers die met de auto gereden worden.

Elektrische auto’s en belastingen

De mogelijkheden zijn niet onbegrensd want de belastingdienst legt daarbij wel een paar beperkingen op. Als je minder dan 500 km per jaar privé rijdt met de auto, dan moet je de auto toch echt onder het vermogen van de onderneming rekenen. Als je minder dan 10% van het totaal aantal kilometers zakelijk rijdt, dan moet je de auto tot het privévermogen rekenen.

Een accountant of belastingadviseur kan helpen bij de keuze door voor jouw persoonlijke situatie een berekening te maken van de kosten bij zakelijke en/of privé aanschaf van de elektrische auto. Er zijn wel een aantal algemene voor- en nadelen die gelden bij de keuze.

Voor- en nadelen van een zakelijke elektrische auto

Bij een zakelijke aanschaf worden de aanschaf- en alle overige kosten betaald door de onderneming. Dat geldt o.a. voor onderhoud, brandstof- of energieverbruik, verzekering, motorrijtuigenbelasting, financieringskosten, parkeren en zelfs de kosten van het autowassen. Is je onderneming btw verschuldigd over de omzet, dan kan de btw op de aanschafprijs en alle overige autokosten in mindering gebracht worden van de btw afdracht.

Wanneer je de elektrische auto zakelijk aanschaft, geldt (meestal) een milieu-investeringsaftrek (MIA). De MIA bedraagt 36% tot een maximaal investeringsbedrag van € 50.000. Met deze aftrek kun je een behoorlijk deel van de hogere aanschafprijs van een elektrische auto ten opzichte van een benzine- of dieselauto compenseren.

Fiscale voordelen zakelijk elektrisch rijden

Andere belastingvoordelen voor elektrische auto’s - ongeacht of de auto zakelijk of privé is aangeschaft - zijn een vrijstelling van de BPM en de motorrijtuigenbelasting. Op basis van het klimaatakkoord gelden deze voordelen in ieder geval voor auto’s die worden aangeschaft voor het jaar 2025. Daarna worden deze regelingen versoberd.(*)

Rijd je meer dan 500 km per jaar privé met een zakelijke auto, dan moet je een percentage van de catalogusprijs - ook wel ‘bijtelling’ genoemd - bij je inkomen tellen en inkomstenbelasting over dat bedrag betalen. De cataloguswaarde is hoeveel je auto nieuw (toen deze voor het eerst verkocht werd) kostte, inclusief BTW en BPM.

Bijtelling zakelijke elektrische auto’s

Voor een elektrische auto geldt in 2019 een bijtellingspercentage van 4% tot een maximum catalogusprijs van € 50.000,- Voor het meerdere boven dit bedrag en voor de volledige aanschafprijs van een brandstofauto - ook voor een hybride model - geldt een bijtelling van 22%. Vanaf 2020 geldt een bijtellingspercentage van 8% tot een maximum catalogusprijs van € 40.000,- en in de jaren daarna wordt de bijtelling stapsgewijze verhoogd tot 22% in het jaar 2026.(*)

De onderneming moet wel btw betalen over het privégebruik van de auto, als er meer dan 500 km privé gereden wordt. Dit wordt meestal vastgesteld op 2,7% van de catalogusprijs (inclusief BPM en BTW).

Belangrijk om te weten is ook dat het bijtellingspercentage tot 60 maanden na aankoop onveranderd blijft. In de komende jaren scheelt de bijtellingsregeling voor elektrische auto’s in ieder geval nog steeds enorm in de privé portemonnee ten opzichte van een (hybride) brandstofauto. Voor die auto’s moet je altijd 22% van de catalogusprijs bij je inkomen tellen.

Rijd je minder dan 500 privékilometers per jaar met een zakelijke auto dan hoef je geen bijtelling te betaling. De belastingdienst stelt dan wel als eis dat er een gedetailleerde kilometer administratie wordt bijgehouden van de zakelijke en privéritten.

Voor- en nadelen privé elektrisch rijden

Bij privé aanschaf moet de auto inclusief btw worden betaald uit het privévermogen. Ook alle overige autokosten moeten privé worden betaald.

De bijtellingsregeling is niet van toepassing voor een privé auto.

Zakelijke kilometers kunnen onbelast worden gedeclareerd tegen maximaal € 0,19/km. Een hogere vergoeding per kilometer wordt beschouwd als inkomen, waarover dus inkomstenbelasting moet worden betaald.

Ook bij privé aanschaf kan een deel van de btw over het onderhoud en het gebruik van de auto in aftrek worden genomen door een ondernemer of ZZP’er die btw moet afdragen. Als je 50% zakelijk en 50% privé rijdt, mag je 50% van de btw van je autokosten (onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten) op je bedrijf schrijven. Je hoeft in dat geval geen btw af te dragen over het privégebruik.

Een elektrische auto kopen of leasen?

Ongeacht of je een elektrische auto privé of zakelijk gaat aanschaffen, het blijft een stevige investering. Er bestaat ook nog de mogelijkheid om de auto te leasen. Zakelijk leasen is al heel lang gebruikelijk, maar ook private lease neemt snel toe en de meeste leasebedrijven en autodealers bieden aantrekkelijke mogelijkheden voor het privé leasen van een elektrische auto.

De belastingvoordelen die gelden voor BPM, motorrijtuigenbelasting en - eventueel - MIA aftrek, worden dan door de leasemaatschappij verrekend in de leaseprijs. Wat de bijtellingsregels betreft maakt het niet uit of je de elektrische auto zakelijk least of zelf aankoopt via je eigen bedrijf.

Hoe maak je de beste keuze?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er nogal wat zaken om rekening mee te houden bij je beslissing of je zakelijk of privé gaat rijden. De belangrijkste vuistregels voor het maken van een keuze zijn:

  • Zet eerst je totale autokosten op een rij.
  • Bepaal hoeveel van deze kosten je zakelijk kunt aftrekken en hoe hoog de bijtelling is als je kiest voor een zakelijk auto.
  • Zijn je totale autokosten lager dan de bijtelling? Dan kun je beter de auto niet op de zaak zetten. Je kunt dan alleen de kosten aftrekken die je zakelijk maakt. Per kilometer die je voor je zaak rijdt kun je € 0,19 als kosten opvoeren. Daarnaast mag je een gedeelte van je btw van je autokosten opgeven op je bedrijf.
  • Rijd je veel privékilometers en/of weinig zakelijk? Zet je auto dan niet op de zaak, maar hou een rittenadministratie bij. Reken € 0,19 per zakelijk gereden kilometer en trek het gedeelte van je zakelijk gebruik af bij inkomsten- en omzetbelasting (btw). Let op: Heb je je auto op de zaak gezet, dan kun je dit niet meer veranderen. Pas als je je auto verkoopt en een andere aanschaft kun je opnieuw bepalen of je deze op je bedrijf zet.

Alles over elektrisch rijden

Blijf op de hoogte van alles rondom elektrisch rijden via de Vroaming by Total Nieuwsbrief.
Vul s.v.p. je e-mail adres in
Ik ontvang ook graag aanbiedingen en marketingberichten van Vroaming by Total.
Wij hebben een bevestiging nodig.

Op de hoogte blijven?

We vertellen je graag over de laatste ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden.

Nu aanmelden

Alles over elektrisch rijden

Blijf op de hoogte van alles rondom elektrisch rijden via de Vroaming by Total Nieuwsbrief.
Vul s.v.p. je e-mail adres in
Ik ontvang ook graag aanbiedingen en marketingberichten van Vroaming by Total.
Wij hebben een bevestiging nodig.
Total Vroaming
Elektrisch rijden
Contact

Advies nodig
Total & Partners
Informatie