Is elektrisch rijden iets voor mij?

Goedkoop elektrisch rijden met een tweedehands elektrische auto

Twijfel je over een elektrische auto, maar vind je ze vaak nog te duur? Nu op de tweedehandsmarkt steeds meer elektrische auto’s aangeboden worden, eind januari 2019 ruim 1.700* op autorader.nl, zijn er steeds meer goedkopere mogelijkheden.

Image
Opvallend lage prijzen

Een voorbeeld is de Nissan Leaf. Een exemplaar van ongeveer 5 jaar oud met niet meer dan 50.000 kilometer wordt aangeboden voor ongeveer €16.000*. In het luxere segment is er een ruim aanbod aan Tesla modellen. Voor een Tesla van 5 jaar oud met maximaal 70.000 kilometer ligt de vraagprijs net onder de €50.000.

Op de occasionsites valt ook al snel de lage prijs op van de Renault ZOE.Deze auto wordt dan meestal aangeboden exclusief batterij, maar deze kun je eenvoudig voor een redelijke prijs huren via Renault. Denk hierbij aan €69 per maand bij maximaal 7.500 km per jaar tot €119 per maand met een onbeperkt aantal kilometers per jaar*. Hierbij krijg je ook een garantie dat de batterij een capaciteit van minimaal 80% heeft. Is die lager, dan wordt de batterij vervangen.

Ook bijkomende kosten zijn laag

De extra kosten voor een tweedehands elektrische auto zijn vaak ook laag. Zo hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen en zijn de onderhoudskosten veel lager dan bij een benzineauto.

De prijs per kilometer voor gebruikte stroom liggen ook een stuk lager dan de kosten per kilometer voor een benzineauto. Daarom zijn de gebruikskosten vaak ook een stuk lager, zeker als je thuis laadt.

Hoe zit het met de levensduur van de batterij?

Net als bij een benzineauto is de leeftijd minder belangrijk dan het aantal kilometers op de teller. Veel fabrikanten geven een garantie op de batterij tot en met 160.000 kilometer. Bij auto’s met maximaal 160.000 kilometer op de teller hebben de meeste batterijen ook nog een capaciteit van 80 tot 90 procent. Ervaringen uit de praktijk laten ook zien dat je weinig of geen problemen hoeft te verwachten.

Wel is het belangrijk te weten hoe de auto meestal werd gelaten. Een batterij die vaak met een snellader werd geladen heeft een groter capaciteitsverlies dan een auto die altijd aan een standaard laadpaal werd geladen. Ook bij een auto die heel lang heeft stilgestaan zal de batterij sneller capaciteit verliezen.

Daarnaast hebben nieuwe elektrische auto’s meestal een grotere batterij capaciteit dan de modellen van een paar jaar geleden. Maar als het bereik van een auto binnen je woon-werkafstand valt en je niet te veel langere ritten maakt, dan hoeft dat zeker geen bezwaar te zijn.

Waar moet je verder op letten bij de aankoop van een tweedehands elektrische auto?
  • Kijk of er voor het betreffende model een garantie op de batterij geldt en of deze overdraagbaar is op een nieuwe eigenaar.

  • Maak als het mogelijk is een langere proefrit met een volle batterij en controleer het werkelijke bereik van de auto.

  • Laad de auto op bij een snellaadstation en controleer of het laden tot 80% overeenkomt met de tijd die daarvoor wordt aangegeven in het instructieboekje van de auto. Is die tijd veel langer, dan heeft de batterij misschien een te groot capaciteitsverlies.

  • Bij een aantal merken en modellen is het mogelijk een batterijrapport te laten opmaken. Dit kan tot nu toe alleen bij een dealerbedrijf en niet bij een onafhankelijk keuringsstation.

  • Veel elektrische auto’s worden aangeboden exclusief btw. Als je de auto zakelijk aanschaft is dat geen probleem, want de btw kan worden verrekend. Koop je privé, dan moet je de btw nog bij de vraagprijs optellen.

Conclusie

Een tweedehands elektrische auto kan in veel gevallen erg interessant zijn. Dat geldt vooral als je een woon-werkafstand hebt die ruim binnen het bereik van de auto valt en wanneer je thuis kunt laden. Voor tweedehands plug-in hybrides gelden die voordelen minder, door het kleine elektrische bereik en het afschaffen van de belastingvoordelen.

* Alle gegevens en prijzen gelden per eind januari 2019.

Alles over elektrisch rijden

Blijf op de hoogte van alles rondom elektrisch rijden via de Vroaming by Total Nieuwsbrief.
Vul s.v.p. je e-mail adres in
Ik ontvang ook graag aanbiedingen en marketingberichten van Vroaming by Total.
Wij hebben een bevestiging nodig.

Op de hoogte blijven?

We vertellen je graag over de laatste ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden.

Nu aanmelden

Alles over elektrisch rijden

Blijf op de hoogte van alles rondom elektrisch rijden via de Vroaming by Total Nieuwsbrief.
Vul s.v.p. je e-mail adres in
Ik ontvang ook graag aanbiedingen en marketingberichten van Vroaming by Total.
Wij hebben een bevestiging nodig.
Total Vroaming
Elektrisch rijden
Contact

Advies nodig
Total & Partners
Informatie