Is elektrisch rijden iets voor mij?

Kosten elektrisch rijden vs. benzine

Dat elektrisch rijden beter is voor het milieu weet iedereen inmiddels wel. Hierna volgt eigenlijk altijd de vraag: "Wat kost elektrisch rijden in vergelijking met een benzineauto?"* Het antwoord op die vraag hangt af van een aantal factoren en is anders bij privé of zakelijk gebruik.

Image
Rij je privé of zakelijk?

De subsidie- en fiscale regelingen verschillen voor particulier of zakelijk gebruik. Lees hiervoor meer in de rubrieken Welke subsidies zijn er? en De belangrijkste fiscale regelingen.

Zowel zakelijke als privé rijders van een elektrische auto profiteren tot en met 2024 van een vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting. Dit levert voor een compacte middenklasser benzineauto al snel een voordeel van €40 per maand en tot ongeveer €70 voor een auto in het hogere segment. Voor een dieselauto ligt dit bedrag nog hoger (tot wel €150 per maand).

Wat zijn de aanschafkosten van elektrisch rijden vs benzine?

De prijzen van elektrische auto’s laten duidelijk een dalende trend zien. Toch is er nog steeds een flink prijsverschil met benzineauto’s, ondanks de vrijstelling van BPM. De succesvolle Nissan Leaf kost bijvoorbeeld ongeveer €10.000 meer dan een vergelijkbare auto uit de compacte middenklasse.

Bedenk daarbij wel dat elektrische auto’s over het algemeen zeer compleet zijn uitgerust met automatische transmissie, navigatie, adaptive cruise control etc. Bij benzineauto’s zijn dit soms optionele uitrustingen die de prijs flink kunnen opdrijven. Verder kan de werkelijke prijs van een elektrische auto worden verlaagd door de beschikbare subsidieregelingen en de fiscale regelingen.

Elektrische auto’s hebben hogere restwaarde

Uit onderzoek blijkt dat de restwaarde van elektrische auto’s hoger is dan van vergelijkbare benzineauto’s. Na vijf jaar is geschatte restwaarde van een elektrische auto 40 tot bijna 50 procent. Bij benzineauto’s is dat 35 tot 42,5 procent en dieselauto’s leveren nog maar 27,5 tot 35 procent op.

Elektrische auto’s hebben verschillende verbruikskosten

Net als bij een benzineauto verschilt het verbruik per type elektrische auto. Het verbruik is onder andere afhankelijk van het gewicht van de auto en uiteraard ook van de rijstijl. Het onderstaande voorbeeld geeft de standaardwaarden aan volgens opgave van de fabrikanten en zo kun je voor elk type auto met deze gegevens dezelfde berekening maken:

  • Nissan Leaf; vermogen: 110kW/150 pk. Stroomprijs (thuis) €0,23/kWh. Verbruik: 14,1 kWh/100 km = € 0,032/km
  • VW Golf 1.0 TSI; vermogen: 85 kW/115pk. Benzineprijs Euro 95 €1,65/liter. Verbruik: 4,8 liter/100 km = € 0,079/km

Bovenstaand voorbeeld gaat uit van thuisladen. Laden bij publieke laadpalen en/of snelladers (Fastned) is aanzienlijk duurder en heeft bij frequent gebruik een sterke invloed op de prijs per km.

Elektrische auto’s goedkoper qua onderhoud dan benzineauto’s

Minder bewegende delen en een motor die niet vervuilt door verbranding betekent minder onderhoud, minder te vervangen onderdelen en geen oliewissel meer. Het enige punt waar de kosten min of meer gelijk blijven zijn de banden, verder is de elektrische auto op elk punt aanzienlijk voordeliger in onderhoud.

De onderhoudsprijzen verschillen uiteraard per type en per merk. Bijvoorbeeld op basis van de standaard onderhoudsschema’s van een VW Golf en een VW e-Golf lijkt een besparing tot 50% op de onderhoudskosten mogelijk.

Meer lezen over de kosten van elektrisch rijden?

Benieuwd hoeveel je betaalt voor het laden van een elektrische auto? Lees hier alles over de kosten van het laden. En wil jij weten of de kosten van elektrisch rijden opwegen tegen andere voordelen? Lees hier alles over de voor- en nadelen van elektrisch rijden.

---

* Voor een concrete kostenvergelijking hebben we gekozen voor een VW Golf als elektrische auto en in benzine uitvoering. Dit zijn gelijkwaardige auto’s qua uitvoering en prestaties. Als basis voor de kostenberekening is gebruik gemaakt van de ANWB kostencalculator.

Alles over elektrisch rijden

Blijf op de hoogte van alles rondom elektrisch rijden via de Vroaming by Total Nieuwsbrief.
Vul s.v.p. je e-mail adres in
Ik ontvang ook graag aanbiedingen en marketingberichten van Vroaming by Total.
Wij hebben een bevestiging nodig.

Op de hoogte blijven?

We vertellen je graag over de laatste ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden.

Nu aanmelden

Alles over elektrisch rijden

Blijf op de hoogte van alles rondom elektrisch rijden via de Vroaming by Total Nieuwsbrief.
Vul s.v.p. je e-mail adres in
Ik ontvang ook graag aanbiedingen en marketingberichten van Vroaming by Total.
Wij hebben een bevestiging nodig.
Total Vroaming
Elektrisch rijden
Contact

Advies nodig
Total & Partners
Informatie