Is elektrisch rijden iets voor mij?

Wat kost laden thuis en onderweg?

Voor het opladen van je elektrische auto zijn er meerdere opties om te kunnen laden. Beschik je over een eigen terrein of oprit - thuis of op de werkplek - dan is thuis- of op het werk laden altijd de voordeligste optie. Als dat niet mogelijk is, dan moet je gebruik maken van publieke laadpalen. Maar ook de elektrische rijder die thuis of op het werk kan laden, zal af en toe gebruik moeten maken van publieke laadpalen, zeker bij het afleggen van lange afstanden.

In deze blog geven we je een overzicht van de verschillende opties en de kosten die daaraan verbonden zijn.

Image
Wat kost thuis laden?

Thuis- of op het werk laden doe je met een eigen laadpaal of laadpunt of - met een speciale laadkabel - via een standaard stopcontact. De exacte kosten bij het thuis opladen van een elektrische auto zijn natuurlijk afhankelijk van welke stroomtarieven je energieleverancier hanteert Gemiddeld komt dat neer op ca. 22 cent per kWh. Heb je een dubbele meter, dan kun je ’s avonds en in het weekend profiteren van het daltarief. Heb je zonnepanelen, dan kunnen de kosten nog aanzienlijk lager liggen, maar bedenk wel dat er vaak ’s avonds geladen zal worden, wanneer er geen zon en dus geen zonnestroom beschikbaar is.

Eén van de aantrekkelijkste eigenschappen van een elektrische auto zijn de lage verbruikskosten. Vergeleken met benzine of diesel ben je met een elektrische auto zo'n 50 tot 70% voordeliger uit, wat de kosten van de 'brandstof' betreft. Oftewel, heb je de mogelijkheid om thuis of op je werk de auto op te laden, dan kost rijden op stroom grofweg de helft van rijden op reguliere brandstof. Mooi meegenomen toch!

Hieronder volgt een overzicht van de verbruikskosten tegen het thuislaadtarief van een aantal populaire elektrische auto’s.

laadkosten elektrische auto bij thuisladen
Wat kost laden onderweg?

Ben je onderweg en moet je de auto opladen, dan kunnen de kosten bij de publieke laadpalen sterk uiteen lopen. De exploitanten rekenen allemaal hun eigen tarieven en gebruiken verschillende afrekenmethodes. In sommige gevallen is er bijvoorbeeld een starttarief in combinatie met een prijs per kWh. En weer andere exploitanten berekenen een tijdtarief. Er zijn ook verschillen per gemeente omdat sommige gemeenten subsidie verlenen op de geleverde stroom.

Verder kunnen er per laadsessie ook nog transactiekosten berekend worden voor het gebruik van de laadpas. Dit verschilt per aanbieder van de laadpassen.

De prijzen per kWh van de publieke laadpalen variëren van € 0,29 tot ca € 0,44 of meer, plus mogelijk ook nog een starttarief. Er zijn ook laadpunten (bijvoorbeeld in parkeergarages) waar de elektriciteit niet wordt berekend. De kosten worden dan verrekend met het parkeertarief.

Helaas staan in veel gevallen de kosten niet aangegeven bij de publieke laadpalen. Op sommige laadpaal apps zijn die kosten wel te vinden. Maar ook die zijn niet altijd up-to-date.

 
Kan je auto snelladen?

Bij een aantal grote tankstations - met name langs de snelwegen - zijn snellaad stations beschikbaar. De meest bekende is Fastned. Hier kun je met een veel hogere snelheid laden dan bij de reguliere laadpalen. Afhankelijk van het type auto kun je in 20 tot 40 minuten een batterij tot 80% laden. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan het snelladen, dat kan oplopen tot € 0,59 per kWh.

Tesla Motors heeft een eigen netwerk van snelladers, de zogenaamde Superchargers. De Superchargers zijn alleen geschikt voor de auto’s van Tesla.

 
Thuis of op het werk laden is altijd het voordeligst

Eén ding is duidelijk: het laden onderweg is altijd aanzienlijk duurder dan thuis, of op het werkadres. Daarom is een eigen laadpaal thuis of op het werk vrijwel altijd een goede investering, in veel gevallen wordt er ook nog subsidie verleend. Daarnaast kan de stroom voor het opladen van een elektrische auto zelf opgewekt worden met zonnepanelen.

 
Met Total Vroaming laad je altijd tegen een vast laag tarief, ook onderweg!

Met de laadoplossingen van Total heb je nu de mogelijkheid om ook onderweg te laden - zonder transactiekosten - tegen het vaste energietarief van € 0,22 per kWh. Ook voor snelladen!

Dat geldt voor:

Total Vroaming Compleet arrow_forward 

De Total laadoplossing met een eigen laadpunt thuis, de Total laadpas of druppel en 100% groene stroom en gas voor thuis.

Total Vroaming Energie en Onderweg arrow_forward

100% groene stroom en gas voor thuis en de Total laadpas of druppel zodat je ook onderweg kunt laden tegen één vast tarief.

(prijsinformatie: augustus 2019)

Alles over elektrisch rijden

Blijf op de hoogte van alles rondom elektrisch rijden via de Vroaming by Total Nieuwsbrief.
Vul s.v.p. je e-mail adres in
Ik ontvang ook graag aanbiedingen en marketingberichten van Vroaming by Total.
Wij hebben een bevestiging nodig.

Op de hoogte blijven?

We vertellen je graag over de laatste ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden.

Nu aanmelden

Alles over elektrisch rijden

Blijf op de hoogte van alles rondom elektrisch rijden via de Vroaming by Total Nieuwsbrief.
Vul s.v.p. je e-mail adres in
Ik ontvang ook graag aanbiedingen en marketingberichten van Vroaming by Total.
Wij hebben een bevestiging nodig.
Total Vroaming
Elektrisch rijden
Contact

Advies nodig
Total & Partners
Informatie