Het verhaal van Roland

Het verhaal van Roland

Roland is ZZP’er en overweegt een elektrische auto te gaan kopen. Wij vroegen hem welke informatie hij nodig denkt te hebben om een beslissing te kunnen nemen.

Image

 

Ik sta achter het klimaatakkoord en behalve zorg voor het milieu, weten we dat olie en gas als brandstof eindig zijn, dus er zijn nieuwe oplossingen nodig. Van de ontwikkelingen met windenergie en zonnepanelen heb ik geleerd dat bij voldoende onderzoek en toepassing op grote schaal, de prijzen heel hard kunnen dalen. Daarom denk ik dat het met de ontwikkeling van elektrische auto’s net zo zal gaan.

Ik ben nieuwsgierig van aard en mijn gevoel zegt me dat we met elektrisch rijden aan het begin staan van een grote nieuwe ontwikkeling; dit is de toekomst!

Een jaartje geleden heb ik al gekeken naar de mogelijkheden voor elektrisch rijden. Maar ik vond dat er nog te weinig keuze was in auto’s die bij mij passen. Ik rijd nu met een Renault Espace, Handig met de kinderen, de hond en voor vakanties. Een vergelijkbaar elektrisch model kon ik nog niet ontdekken. Hooguit de Tesla Model X, maar die vond ik wel erg duur. Een proefrit in de Tesla was makkelijk online te regelen en de ervaringen daarmee zijn wel blijven hangen. De acceleratie van 0 tot 100 km/u in 5 seconden gaf een kick en ook de auto pilot vond ik indrukwekkend.

Omdat ik niet mijn wensen wilde aanpassen aan het beperkte aanbod aan modellen besloot ik nog een jaartje te wachten. Nu, in 2018, ziet het er anders uit. Er zijn, ook in de nabije toekomst, allerlei nieuwe modellen, die de keuze een stuk eenvoudiger maken. Terwijl ik zoek op de sites van autofabrikanten kom ik onder andere de KIA Niro en Hyundai Kona tegen. Dat zijn auto’s die me wel aanspreken en ook nog met een acceptabel prijskaartje.

Om me heen hoor ik verhalen over de belastingvoordelen en de gunstige financiële constructies die beschikbaar zijn voor ZZP’ers. Het blijkt dat je een elektrische auto vrij simpel kunt leasen. Ik zit nog met veel vragen: Wordt het koop of lease? Wordt het een nieuwe auto of occasion? Wat is de restwaarde van zo’n auto? Wat is beter, privé of zakelijk gaan rijden? Ik wil absoluut weten wat de beste keuzes zijn. Ik heb nu eenmaal een neiging tot perfectie en een beetje angst om teveel geld uit te geven, of een slechte deal te hebben.

De conclusie is uiteindelijk dat het financiële plaatje de doorslag moet geven. Daar wil ik me eerst in verdiepen om te kunnen bepalen wat de financiële ruimte is en welke keuzes er dan zijn. Ik heb daarom een afspraak gemaakt met een fiscalist. Mijn administratiekantoor heeft beperkt verstand van de belastingregels die te maken hebben met elektrisch rijden en de financiële gevolgen. Het wordt tijd om een professioneel advies te ‘kopen’. De afspraak is gemaakt en deze week ga ik op gesprek.